Digital Expert 

Így menedzselhető a mobilmunkaerő...

Újabb dimenzióba emelte a technológia azoknak a munkatársaknak az irányítását, akik ügyfelekhez járnak ki szolgáltatást végezni, értékesíteni, távoli helyszíneken munkát végezni.

Ma már adatok feldolgozására, tárolására és kommunikációjára, kép- és hangfelvételek készítésére, elküldésére, valamint helymeghatározásra alkalmas, könnyen hordozható készülékekkel, vagyis okostelefonokkal, tabletekkel felszerelkezve indulnak el az ügyfelekhez.

Az angolul mobile workforce managementnek, vagyis mobilmunkaerő-menedzsmentnek nevezett alkalmazási szegmens az új technológiai lehetőségeket törekszik a lehető legnagyobb mértékben kiaknázni. Nem egyszerű a feladata ugyanis annak, aki olyan rendszert akar kifejleszteni, amely maradéktalanul megfelel az üzleti elvárásoknak, és képes működni a jelenlegi infrastrukturális körülmények között. A terepen, a külső helyszíneken dolgozó munkatárs tevékenységéről lehetőleg minden részletet tudni akar a központ - természetesen valós időben. Ha ugyanis a központban lévők tudják, hogy a munkatárs merre jár, mit csinál éppen, és azt is, hogy mi a tervek szerinti következő feladata, akkor optimalizálhatnak, újabban beérkezett feladatok elvégzésére utasíthatják a kollégát.

Megfelelő megoldást alkalmazva a központban ülő irányító követi a külső helyszíneken folyó tevékenységeket, információk (például felhívandó ügyfelek nevének, telefonszámának), dokumentumok (szerződésrészletek, képek, alaprajzok stb.) elküldésével segíti munkatársát. S aki az ügyfélnél, a helyszínen jár éppen, okoseszközéről egy könnyen használható felület segítségével küldhet el például képeket a központnak, kezdeményezhet hívást a megkapott információkból.

Elvárás természetesen az is, hogy a kommunikáció legyen biztonságos, a központ és a mobilmunkatárs között közlekedő adatok, információk megszerzése illetéktelenek számára ne legyen egyszerű. Azt is kötelező megoldania a rendszer szállítójának, hogy ne legyen adatvesztés akkor sem, ha nincs térerő - vagy azért, mert az adott helyszínen nincs lefedettség, vagy a konkrét hely árnyékolt (például pince, alagút stb.). Végül, de nem utolsósorban említjük, hogy azok, akik efféle rendszerek használatát fontolgatják, nem gondolják, hogy a mobilmunkaerőt hatékonyan menedzselő új megoldás kedvéért ki kellene dobniuk vagy újra kellene fejlesztetniük meglévő informatikai rendszereiket.

bővebben a computerworld.hu oldalán